CNSAS a dat verdictul! – Rodion Galeriu – informator al Securităţii

Standard

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al Securităţii a lui Rodion Galeriu, potrivit informaţiilor dezvăluite de cotidianul Adevărul, preluat şi de RL Online.

Conform surselor citate mai devreme, Rodion Galeriu, fiul părintelui Constantin Galeriu, ar fi colaborat cu Securitatea ca informator, între anii 1976 – 1984, sub numele conspirativ „Popescu”. Scopul recrutării: supravegherea informativă a unui coleg, medicul Ion Brad – în dosarul „Sănătatea”, şi, ulterior, a unor studenţi străni de la Institutul Petrol şi Gaze din Ploieşti.

Rodion Galeriu s-a remarcat, în ultimii ani, în politica locală, atât din postura de candidat al PNŢCD la Primăria Ploieşti, dar şi în ultimele alegeri parlamentare, unde a dorit, fără succes, să ocupe funcţia de deputat în colegiul Ploieşti Nord. Ţărăniştii au colaborat, în scrutinul parlamentarelor, cu Partidul Naţional Liberal.

Rodion Galeriu susţine că a fost forţat să semneze angajamentul de colaborare.

3 gânduri despre “CNSAS a dat verdictul! – Rodion Galeriu – informator al Securităţii

  1. Ceva este neclar! Nu se leaga! Daca era „informator” de „studenti” la Institutul de Petrol si Gaze din Ploiesti, unde avea cabinet, de ce a fost „transferat” in „Nuci”, la Intreprinderea „1 Mai”? De ce a fost mutat de unde era mai bine la poarta cea mai departata a intreprinderii, unde nu ajungi decat dupa o ora de mers pe jos…? Tot „targul” stia de doctorul Galeriu ca era un fel de „mecena” al Ploiestiului, pentru ca favoriza actiuni culturale deosebite. Si la ce simpozioane, si la ce intalniri organizate cu mari personalitati la Clubul „1 Mai”, si la ce teme de discutii am asistat la vremea aceea, nici acum nu imi vine sa cred! La cabinetul lui Galeriu se vorbea de Noica, Cioran, Eliade, Ionescu… si de multe altele, inainte de revolutie! Mai mult, se schimbau si se multiplicau carti de carti, care nu se gaseau „pe piata” SI PE CARE LE PROCURA DOCTORUL de undeva, de la „marea Biblioteca” si nu am auzit sa fi fost „dati in primire”! Dimpotriva, Doctorul a fost hartuit destul! Stiu foarte bine ce spun! Si la „revolutia” pe care a anticipat-o cu mult inainte si-a adus contributia. Si nu a umblat dupa „drepturi”! … Iar acum, dupa 20 de ani, iata minunea: „Rodion Galeriu -marele colaborator”! Din cate stia doctorul numai de la… si multi ar fi luat „puscarie pe viata”! Cine, Doamne iarta-ma, a comandat -acum- acest articol? Cine sunteti voi, „astialalti” de v-ati asmutit contra doctorului Galeriu? Mai bine ca nu stiu! Multumesc. Manist-ultimul taranist.

    • Stimate comentator, sper ca, atunci cand va referiti la articole comandate, nu va ganditi la mine, ci la sursele pe care le citez din presa nationala. Informatia nu a plecat de la subsemnatul, ci de la CNSAS, institutie care a fost citata, asa cum am specificat si in articol, de cotidienele Adevarul si Romania Libera. Eu nu am facut decat sa preiau informatia. Sa stiti ca si eu am avut o relatie buna cu Rodion Galeriu, iar intre noi nu exista niciun fel de animozitate. Mai mult de-atat, idealurile „maniste” la care va referiti le impartasesc cu toata sinceritatea. Din pacate pentru unele personalitati vizate, in Romania exista o institutie care cerceteaza trecutul – numita CNSAS – care, prin instantele nationale, certifica, in functie de cercetarile din dosarele informative, statutul diferitelor personalitati care au semnat angajamente de colaborare cu fostul regim opresiv. Va asigur ca informatia prezentata de mine are un caracter eminamente informativ. Din pacate, in viata aflam, cateodata, si lucruri neplacute, chiar neasteptate. Cu sinceritate, Sebastian Ignat

  2. Sint Dr Brad. Ioan
    Se zice ca Securitatea l-ar fi presat sa dea informatii despre mine.
    Se vede ca inainte de orice Dr Galeriu Rodion s-a considerat un om integru, cinstit, deci nu a dat securitatii, ABSOLUT nici o informatie care m-ar putea vatama.
    In practica nu a fost in nici un caz securist sau informator.
    Au fost multi oameni adevarati care m-au protejat, de care eu nu am stiut ca li s-a cerut sa informeze securitatea despre mine.
    Practic Dr Galeriu Rodion a ramas un OM nu a devenit niciodata un securist cu adevarat, tot ce le-a dat a fost o semnatura, nimic mai mult, a ramas un OM.

Lasă un comentariu