De ce mor oamenii înainte de termen

Standard

Socrul meu are 70 de ani. Îşi trăieşte senin vârsta şi transmite starea mulţumirii de sine tuturor celor care au timp şi dispoziţie să îl urmărească. Este suficient să ne bem cafeaua de dimineaţă împreună pentru a-l invidia.

A avut o carieră frumoasă, are doi copii mari şi sănătoşi, o soţie care îi este alături, de zeci de ani, la bine şi la rău. Existenţa sa din ultimii zeci de ani nu a avut coborâşuri atât de abrupte încât să atingă limita suportabilităţii.

Viaţa a curs lin, serviciul a fost servici, copiii au crescut mari, iar pensia, acest concediu prelungit, a venit ca o încununare a unei vieţi ordonate, într-un sistem care, cel puţin în cazul său, i-a confirmat faptul că meseria e brăţară de aur.

Socrul meu este o persoană decentă, care recunoaşte, lucid, faptul că vremurile actuale sunt imposibile. Tot el crede că tinerii de astăzi sunt supuşi unui tir de nedreptăţi, asezonate cu stres din belşug, greu de înţeles şi de suportat pentru generaţia sa.

„Noi am trăit vremuri complicate, însă ceea ce trăiţi voi acum este groaznic” – spune el, privind cu părere de rău spre mine.

Nu pot să-l contrazic. În ultimii ani, mai mulţi prieteni s-au dus. Nu au murit în accidente, ci din cauze naturale. Toţi tineri. Atac de cord sau comoţie cerebrală – în astfel de momente groaznice medicii îţi repetă, invariabil, un diagnostic ori pe celălalt.

Astăzi, un al prieten a murit. O aortă a cedat presiunii, pe fondul fumatului, al stresului din ultimii ani, în urma unei vieţi agitate, în lupta pentru a supravieţui, pentru a clădi un viitor familiei sale.

La fel ca mulţi oameni tineri din jurul meu, cearcănele ieşeau în evidenţă, problemele cu inima erau semnalate de medic.

El a cedat, noi, ceilalţi, am rămas să ne trăim anii de glorie ai capitalismului românesc, în această societate bolnavă. Acum, noua generaţie de sacrificiu nu moare la Canal, ori în beciurile Securităţii. Azi, generaţia de sacrificiu postdecembristă moare din cauza stresului.

Dumnezeu să te odihnească, Costin!

Reclame

2 gânduri despre “De ce mor oamenii înainte de termen

  1. Nu ca as vrea sa ma bazez prea mult pe profetiile lui Sundar Singh, dar mi se pare interesant cum zice ca deasupra Romaniei se va face simtit scaunul judecatii Lui Dumnezeu, mai apoi ca intr-un tarziu se va ajunge ca toate vrajitoarele sa plece de bunavoie din aceasta tara ( oare si masonii alde Sf Ciprian inainte de crestinare ?!?), iar un nene rus raspundea unui psiholg de succes care ajunsese sa aiba niste probleme la inima, ca a gresit prin faptul ca de cate ori a ajutat oamenii cu darul sau deosebit, nu i-a orientat catre Dumnezeu, ori poate si iubire si ca ar trebui sa rememoreze acele situatii cand a gresit si sa-si ceara iertare pentru aceste greseli…si atentie…din ascultare vine darul smereniei si multe altele…mai apoi ma gandesc la situatia cand Sfantul Lavrentie de la Cernigov a sfatuit pe un tanar care a venit inaintea plecarii la razboi la parintele, sa fie intotdeauna primul care sare in ajutorul celorlalti, chiar si a dusmanilor, si tanarul nostru a supravietuit foarte bine razboiului, iar gloantele treceau pe langa el fara sa-l atinga, dar cand l-a intalnit din nou parintele, se insurase fara sa-i ceara binecuvantare, si parintele i-a spus ca a gresit si ca va patimi pentru asta, ceea ce s-a si intamplat, desi probabil ca cu rugaciunile parintelui greseala a ajuns sa-i fie spre mantuire. Ar fi interesant de stiut cat de mult s-a depopulat pamantul in timpul Sfantului Ilie, cam asta este, suferim pentru ca suntem inca indepartati de Dumnezeu, nu avem nici pe departe dragostea de Dumnezeu pe care a avut-o Sfanta Iustina, de l-a adus Dumnezeu pe vrajitorul Ciprian prin ea la crestinism. Avem o tara frumoasa ca un cantec…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s